Günlük Nasıl Yazılır ?

Günlük tutmak kişisel gelişimin en kolay ve en etkili yollarından biridir :

Günlük ile deneyimleriniz konusunda içerik üreticisi olursunuz. Kendi yaşamınızın içerik üreticisi olduğunuzda yaşamı deneyimleme şeklinizi anlarsınız ve onlardan daha fazla bilgi çıkartabilirsiniz. Kendi içinizdeki oluşturduğunuz bir alandır ve günlük tutmak, büyümenizi ve kişisel gelişiminizi kaydetmenin, deneyimlerinizden öğrenmenin harika bir yoludur.

Daha fazla giriş, geçmişe bakmanıza ve zaman içinde nelerin değiştiğini görmenize olanak tanır. Ne kadar erken başlarsan, daha sonra o kadar minnettar olursun. Günlükte kayıt tutuyorsun aslında bakış açını yazıyorsun, yöntemini yazıyorsun, olaydan bahsediyorsun ve daha sonra geçmişe baktığında demek eskiden böyle düşünüyordum dediğin noktaları fark edip gelişimini görüyorsun, bu da motivasyon sağlıyor. Oradaydım şimdi burayım ama henüz yeni bir orası gelmedi. Gelecekte sana bağlı yani yarının günlüğünü tutamazsın ama geçmişte öğrendiklerinle buradaysan şimdi bu öğrenmelerle daha iyi bir yerde olma olasılığını da vermiş olur.

Günlüğe Nasıl Başlanır ?

Bir günlüğe başlamak için tek ihtiyacınız olan, yazma isteği. Günlüğünüze ne yazmak istediğinizi bulmakla başlayın. Emin değilseniz, sadece yazın ve nereye gittiğine tanık olun. Bir zaman sınırı koymanız motivasyonunuza katkı sağlar, yani düşündüğündüm kadar uzun olmayacak dersin bilinçaltına. 10 ila 20 dakikalık bir alarm ayarlayın ve yazmaya başlayın.

Günlüğe Başlarken 8 İpucu

Yazmak zor olabilir ve başlamak genellikle en zor kısımdır. Günlük girişi yazmayı bilmiyormuş gibi hissediyorsan, bunun için strese girme. Herhangi bir şey hakkında yazmaya başlayabilirsiniz. Yazacak hiçbir şeyin olmadığını bile yazabilirsiniz. Kelimeleri çıkarmaya başladığınızda, doğal olarak akmaya başlayacaklar.

1. Yazmaya niyet edin !

Öncelikle bir günlük başlatmak istediğinize niyet etmelisiniz. Niyet istekten daha güçlüdür. Bir günlük oluşturmaya zaman ayırmak istediğinize karar verdiğinizde, bir günlük başlatmak kolay olacaktır. Buna yardımcı olmak için mesela

2. Ne yazacağınıza karar verin

Günlük yazarken bu kesinlikle en zor kısımdır, ancak muhtemelen en önemlisidir. Günlüğünüzün spesifik olmasını istiyorsanız, girişleriniz sırasında hangi konuyu tartışmak istediğinize karar verin. Farklı konular için birden fazla günlük oluşturabilir veya her şeyi içeren tek bir günlüğünüz olabilir. Genel olarak, günlükler kişisel ve özel düşüncelerdir, ancak istediğiniz herhangi bir şeyle ilgili kişisel düşüncelerinizi takip etmenin harika bir yolu da olabilirler:

Kişisel Gelişim

İlişkiler

Verimlilik

Fantezi/Gelecek ile ilgili düşünceler

Moda

Seyahat

Spor Dalları

İş

Okul

Düşler

Arkadaşlar

Aile

Bunlar, başlamanıza yardımcı olacak birkaç fikirdir, ancak günlüğünüzü daha genel tutmayı tercih ederseniz, bu tamamen size bağlıdır! Benim kişisel düşüncem tek bir günlük tutun ama o günün bir gündemi olsun, arkadaşınızla tartıştıysanız ya da o gün sana bencil davranan biri olduysa onu gündem yapabilirsin.

3. Bir program oluşturun

Bir günlüğe başlamak, ona sık sık yazmanızı gerektirir, ancak ne sıklıkta yazmak istediğinize karar vermek size kalmıştır. İster günde bir, ister haftada bir, uyabileceğiniz bir program oluşturun. Günlüğünüze yazmayı rutininizin bir parçası haline getirdikçe, daha kapsamlı ve faydalı bir uygulama haline gelecektir.

Günlüğünüze ne yazmak istediğinize karar verdiğinizde, konuya uygun bir yazma programı belirleyin. Örneğin, günlüğünüzün genel olmasını istiyorsanız, belki yatmadan hemen önce olduğu gibi her gün belirli bir saatte yazmaya karar vermek istersiniz. Yazılarınızın daha spesifik olmasını istiyorsanız, mesela yemek hakkında, belki her yemek pişirdiğinizde ya da yeni bir tarif bulduğunuzda içine yazarsınız. Programınızın sizin ve konunuz için çalışmasını sağlayın.

4. Bir zaman sınırı ayarlayın

Günlük yazarken kendinizi kaptırmak ve çok fazla yazmak kolaydır. Kısa ve öz olmanın bir yolu, yazınız için bir zaman sınırı belirlemektir. Ne kadar yazmak istediğinize bağlı olarak, bunu yansıtan bir zaman sınırı belirleyin. 30 dakika ile bir saat arasında bir yer idealdir. Bundan daha fazla zaman geçirmek istiyorsan, özgürsün.

5. Girişlerinizi tarihlendirin

Günlüğün olmazsa olmazı tarihtir. Bir günlükle ilgili harika olan şey, geçmişe bakabilmeniz ve zaman içinde nasıl ilerlediğinizi görebilmenizdir. Yazdığınız her girişle tarih atmak önemlidir.

6. Bir giriş girişi oluşturun

İlk günlük girişiniz için, günlüğünüzün ne hakkında olacağına dair bir giriş yazmaya çalışın. Kendinizi tanıtın, sizi ilgilendiren şeyler, önemli olduğunu düşündüğünüz şeyler. Günlük içsel dükkanınız gibidir, içinizde olan dünyadır. Günlüğünüz genel olarak bir zihin haritasını çıkarabilirsiniz. O günün de zihin haritasını çıkarabilirsiniz.

7. Güvendiğiniz bir arkadaşınıza yazıyormuşsunuz gibi davranın

Günlük girişi nasıl yazılır merak ediyor musunuz? Yazmanın en iyi yolu, en iyi arkadaşınla konuşuyor gibi düşünmelisin. Bunun en güzel armağanı yazma becerini geçiştiriyor olmasıdır. Yazmak için kafanı nasıl çalıştırman gerektiğini öğrenirsin.
Bu senin kişisel günlüğün, sadece senin gözlerin, bu yüzden güvendiğin bir arkadaşınla konuşuyormuş gibi yazarken rahat hissedersin. “Sevgili Günlük” gibi klişe görünse de, yazmanız gereken üslup sizin tetikleyiciniz olabilir, domino taşı gibi. Bir günlüğün amacı, sanki günlük aracılığıyla sanki aile üyeleriyle, yaşamınıza konu olan kişilerle konuşuyormuşsunuz gibi şeyleri dürüst ve samimi bir şekilde açıklığa kavuşturmaktır. Günlük tartışmak için değildir, günlük açıklığa kavuşturmak, zihninde sisleri dağıtmak, deneyeimini içselleştirmek içindir.

8. Günlük ile Kurallar

Günlüğünüze yazmak asla bir angarya veya yük olmamalıdır, bu yüzden onunla eğlenmeyi unutmayın. Bir teselli yeri, bir yaratıcılık yeri, bir yansıma yeri, düşüncelerinizin özgürce dolaşabileceği bir yer olabilir. Bir günlük başlatırken, önemsediğiniz ve tutkulu olduğunuz şeyler hakkında yazdığınızdan emin olun, çünkü. Yazdıklarınızdan ve onun sürecinden keyif aldığınız sürece, hiçbir girişi kaçırmayacaksınız!

Günlük Girişleri Yazma

Günlük girişleri uzun olabilir. Kısa olabilirler. Spesifik olabilirler. Geniş olabilirler. Yazmaya karar verdiğiniz günlük türü ne olursa olsun, içindeki kayıtlarla ilgili olmalıdır.

Günlük girişleriniz daha kısa anlatımlar olmalıdır ve girişleri yazarken göz önünde bulundurmanız gereken 8 ipucu:

1. Ne hakkında yazacağınız konusunda beyin fırtınası yapın

Ne hakkında olacağınıza karar vermek için yazmaya başlamadan önce birkaç dakikanızı ayırın. Umarım günlüğünüzün neyle ilgili olduğuna zaten karar vermişsinizdir, bu yüzden odaklanmaya ve spesifik olmaya karar verdiğiniz konu veya konulara biraz daha derinlemesine dalın.

2. Kendinize sorular sorun

Kendinize yazmak için kendinize sorular sorun:

Bugün ne öğrendin ? Yeni ve farklı ne gördün ?

Neyi başarmak istiyorsun?

Neyi düzeltmek istiyorsun?

Nasıl hissediyorsun?

Bunlar genel hayatınızla veya onun belirli bölümleriyle ilgili olabilir, ancak içe dönüp kendinize bir şeyler sorabilirsiniz.

3. Cevaplarınızı yazın

Günlük girişiniz, kendinize sorduğunuz sorulara verdiğiniz cevaplar olabilir. Bu, ne hakkında yazacağını bilmediğin zaman yazmaya başlamak için harika bir yoldur.

4. Bir format seçin

Girişleriniz, ne hakkında yazdığınıza bağlı olarak tüm farklı formatlarda olabilir. Belki gelecekte başarmak istediğiniz şeylerin bir listesini yapıyorsunuzdur. Belki yaptığın bir konuşma hakkında yazıyorsun veya keşke yapsaydın. Belki de girişiniz, o gün sahip olduğunuz düşüncelerin temel noktalarıdır. Bazıları kısa notlar yazmayı tercih ederken, bazıları ayrıntılı paragraflar yazmayı tercih eder. En çok neyden zevk aldığınıza karar verin ve bunun için gidin.

5. Girişlerinizde kendinizi tekrarlamaya çalışın. Yaratıcılık katın.

Bu sizin beyninizin sağ lobunu da devreye sokmanızı sağlayacaktır. Sıkılmamak için çeşitli farklı girişler yapmaya çalışın. Belli bir konu türü hakkında yazıyor olabilirsiniz, ancak asla aynı girişi yazmak istemezsiniz. Girişlerinizi farklılaştırmak, kaydettiğiniz ilerlemeleri ve öğrendiklerinizi de vurgulayacaktır.

6. Yazarken kendinize karşı sert olmayın

Günlüğünüz yargısız bir bölgedir, bu yüzden mükemmel olmaları gerektiğini düşünmeyin. Kelimelerin akmasına izin verin.

7. Düşüncelerinizi sırayla tutun

Girişleriniz kendileriyle tarihlenir, böylece ne yazdığınızı bilirsiniz, ama aynı zamanda düşüncelerinizi sıraya koymaya çalışın. Daha fazla giriş ekledikçe günlüğünüz bir yolculuk haline gelecektir, anlatıyı takip edebileceğiniz bir şey tutmaya çalışın. Örneğin, olaylar hakkında meydana geldikleri sırayla yazmaya çalışın. Zıplamaktan kaçının.

8. Yaratıcılığınızın akışını sağlayın

Girişlerinizin sadece kelime olması gerekmez.Girişlerinize bazı görseller eklemek, bazı renkli ve canlı hatırlatıcılar ekleyecektir.

Comments are closed.