Kararsızlık Doğru Karar Vermek

En İyi Ve Doğru Kararı Nasıl Veririz ? Kararsızlık ile Başa Çıkmak

İnsanlar algılayabildikleri arasından kendilerine uygun en iyi seçeneğe karar verirler. Peki hocam ben bazen kendim için en iyi doğru kararı veremiyorum ki ? hatta kararsız kalıyorum dediğinizi duyar gibiyim. Dikkat algılayabildikleri arasında dedim, bu daha iyi bir seçeneğin olmadığı anlamına gelmiyor.
Daha iyi bir seçeneği görmek için algılarımızı biraz daha nasıl genişletebiliriz ? Kararsızlığı yenmek istiyorsunuz ve daha doğru karar vermek istiyorsunuz.

Kararsızlığımızı yenmek kişisel gelişimimiz için de önemli bir adımdır. Çünkü kararsız kaldığımız her an aslında geriye gidiyoruz demektir.

Diyelim ki bir kafede oturuyoruz, size tiramisu ile kahvesi çok güzel oluyor dedim ve menü geldi sadece
Çay, börek, tramisu, kahve, kek, meyve suyu, simit
Bir yiyicek ve içicek seçecek olsaydınız hangisini seçerdiniz ? Karanızı yorumlara yazabilirsiniz.
Karar verdiniz sizce bu karar verme anında ne etkili oldu, sevdiğiniz yiyicek, önceki damak tadınız, göz zevki, benim yönlendirmem… Keki çok seviyorsanız keki seçmeniz olası, dış odaklı birisiyseniz benim benim yönlendirmemden de etkilenmiş olabilirsiniz kararınızda.

Seçtiğiniz düşüncelerden, Alışverişe gittiğinizde seçtiğiniz kıyafetten, sosyal medya kimi takip ediyim kimi takipten çıkartyıma her karar verme sürecindeyiz.

Peki nedir karar vermek ? Neden bazen kararsız kalıyoruz ? En iyi kararı nasıl verebiliriz ? Bakın bugünlerde bu konuya takdım çünkü bu çok önemli bir konu.

Karar vermek bir kişinin, tercihleri, tecrübeleri, değerleri, inançlarına, bilgisi, ilgisi, göre seçim yapması demektir. Bakın bu tanımda ne dikkatinizi çekti ? O zaman doğru ve sağlıklı karar verebilmemiz kendimizi tanımakla orantılı. Ne istediğini ne istemediğini bilmek, kriterlerin oluşması burada önemli. Kararsız bireylerin tipik özellikleri gerçekten
ne istediklerini bilmezler, kararsızlığın arasında kalmış bir kişininde doğru kararı vermesi zordur.

Neden kararsız kalıyoruz ? Nasıl Daha iyi Karar verebiliriz ?

1-Mükemmeliyetçi tipler çoğunlukla daha çok kararsız kalır çünkü kafalarında kriterler çok fazladır, ve sonuca ulaşmakta zorluk yaşarlar. Mutlu olan insanların kriterleri çok azdır. Çocuklara bakın kriter daha az olduğu için daha mutludur.

Kriter sayısı arttıkça karar vermekte zorlanıyoruz. Kriter olmadığı zamanda sonuca ulaşamıyoruz, kriter çok olduğu zaman fikrimiz netleşiyor ama seçimde karar uzuyor. Sonuca ulaştırmıyorsa bu kriterler kararsız da kalabiliriz. Kriterlerin az ise çok hızlı karar verirsin ama yanlış yapma eğilimin fazla olur. Kriterlerin az olduğunda da çevrenin etkisinde kalabilirsin.
Kritik anlarda hızlı karar vermek gerekir. Bu yüzden kişinin görsel temsil sistemini kullanması önemlidir. Bu konu ile ilgili temsil sistemleri videomuzu izleyebilirsiniz.

2-Kararlarınız duygular ile çok bağlantılıdır. En sağlıklı kararı öfkeli, kızgın olduğunuzda ya da çok mutlu olduğunuzda değil, olayları nötr bir duygu durumundayken verirsiniz.

3- Karar verme mekanizmasında başkalarını sorup sonra da başkalarını onaylatmak en sağlıksız durumdur. Diğer bir sağlıksız durum ise iç referans iç kontrol dür, yani kişi bir karar verir ve kararının doğruluğunu dış dünyada kontrol etmez. Benim bildiğim dediğim doğru tiplerdir, onlara göre en iyi karar kendilerinin verdiği karardır. En iyi karar verme modeli iç referans dış checktir yani kararınızı kendiniz verirsiniz ancak dışarda da kararınızın doğruluğunu kontrol edersiniz. En iyi karar modeli
İç referans dış check modelidir.

Konfiçyusun karar verme tekniğini uygulayın.

Acele karar vermeyin düşünün. çok kişiyle konuş. Az kişiyle düşün. Tek başına karar al. Demiştir. Hızlı karar vermek önemlidir ama doğru karar vermek daha önemlidir. Almanların bir sözü vardır ‘’önemli bir karar almadan önce bir gün yat’’. Bizde bu duruma dereyi görmeden paçaları sıvama deriz. Acele işe şeytan karışır.

Hızlı karar vermeniz gereken anlar olabilir, bunun için görsel sisteminizi geliştirmeniz gerekir. Hızlı karar vermenizi gerektirecek bir durum yoksa acele karar vermeyin.

Şimdi Size Hızlı ve Doğru Karar Vermenin 3 Yolunu söyleyeceğim :

1-Sonucun detaylı ve canlı halini düşünün, hayal edin.

2-İşitsel olarak da kendinize sorun bu kararı verdiğimde artı ve eksi sonuçları neler olabilir ?

3-Duygusal olarak da sana ne hissediyor ? Gönlün ne söylüyor?

4-Kararınızı dışardan birisiymiş gibi değerlendirin.

Birey görüşme deneyiminizi buraya yazabilirsiniz..

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.