Verimli Ders Çalışma
Ders Çalışma Tekniğinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz ?
Ders çalışma istiyorsunuz ama canınız sıkılıyor sonra bildiklerinizi çabucak unutuyorsunuz belki de öğreneceğini yeni etkili ders çalışma teknikleri ile öğreneceğiniz konuları daha hızlı ve kalıcı öğrenebilirsiniz..
Bir şekilde bu yazıya ulaştığınız belki ders çalışma tekniğinizi geliştirmek istiyorsunuz belki de daha verimli ders çalışma tekniklerini öğrenmek istiyorsunuz, tam olarak niyetinizi bilmiyorum ama ders çalışma tekniklerinizi geliştirdiğiniz de sınavlarda daha başarılı olacağınızdan eminim.
Bu yazımızda sizle birlikte verimli ders çalışma tekniklerini öğreneceğiz mutlaka sizin de Anne ve babanız sizlere kendi ders çalışma yöntemlerinden, bahsetmiş olabilir, bu teknikler onların döneminde belki kısmen sonuç veriyor olabilirdi, ama şimdi teknoloji ve bilgi çağındayız bilgiyi çok hızlı bir şekilde almamız gerekiyor, rakiplerinizden çok daha hızlı olmalısınız, daha fazla bilgiyi hafızanızda hatırlayabilirken, daha etkin yorumlar yapabilmelisiniz, bu yetilerinizin hepsi nasıl etkili ders çalışacağınızı bilmeniz ile orantılıdır.
Okul yıllarında benimde ders çalışma yöntemim, klasik bir tarzdaydı. Bir konuyu anlamak için tane tane okurdum, anlamazsam bir daha okurdum çünkü bana böyle söylenmişti, yüksek sesle tekrar ederdim, sıra sıra ezberlemeye çalışırdım, etkili ders çalışma teknikleri ile lise yıllarımda tanıştım, o dönem hafıza teknikleri ve hızlı okuma ile ilgili kitaplar almıştım ve kurslara gitmiştim, o dönemde gitmiş olduğum kurslar son kullanma tarihi tükenmiş ders çalışma tekniklerini terk etmemi sağladı ve daha verimli ders çalışma tekniklerini öğrenmeme vesile olmuştu. Bir öğrencinin ders çalışma verimini arttırmak gerçekten mümkün mü? Eğer ki doğru teknik, stratejileri öğrenir ve uygularsa çok kolay olduğunu sizde bu yazı serimizde keşfedeceksiniz.
Verimli Ders Çalışmanın İlkeleri
1-Beyininizin potansiyel yeteneklerini öğrenin.
Beyninizin nasıl yetilere sahip olduğunu anladığınızda, verimli ders çalışmak için neler yapmanız gerektiğini de öğrenmiş olursunuz. Beynimizin sol yarım küresi kelimeler, sayılar, gerçek anlamlar, soyut kavramlar, ayrıntılar ile bilgiyi işler, sağ yarım küresi ise : resimler, şekiller, hayal oluşturma, boyut, renk, bütünsellik, sentez gibi yetileri vardır, bilgileri kalıcı bir şekilde hatırlarken, hızlı ve eğlenceli bir şekilde öğrenmek istiyorsanız mutlaka sağ yarım kürede de aktif işlemelisiniz. Ders çalışırken, konu ile ilgili hayal oluşturmanız, resimler çizmeniz, bütünü görmeniz, konular arasında analiz, renkleri kullanmanız yapmanız bu anlamda önemlidir. İzlediğimiz filmleri çok iyi hatırlarınız çünkü resimler, görüntüler, diyaloglar bir aradadır ama okuduğumuz bir yazıyı yada bir formülü çok iyi hatırlamayız, işte öğreneceklerimizi zihnimizde filim haline getirebildiğimizde algıladığımız içerikleri güçlü bir biçimde hatırlayabiliriz.
2-Hafızanızı nasıl kullanacağınız öğrenin.
Hafızanızı nasıl yöneteceğinizi öğrenmenizde verimli ders çalışmanın dinamik bir unsurudur. Hafızanın hatırlama sürecini özetleyecek olursak, kodlama, depolama, hatırlama aşamalarından oluşur. Etkili ders çalışma, yüksek bir hatırlamayı da beraberinde getirir dolasıyla bilginin hafıza dilinde kodlanması ve kalıcı hale getirilmesi çok önemlidir. Mesela resim ve şekillerin kullanılması verimli ders çalışmada hafıza gücünü arttıran bir unsurdur. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi için zihin haritaları ve video anlatımımızı izleyebilirsiniz.
3-Düzenli bir şekilde bilgiyi hatırlama seansları düzenleyin.
Verimli ders çalışma tekniğinde en önemli noktalardan biriside, tekrarın periyodik ve düzenli hale getirilmesidir. Ders çalışma tekniğinde öğrenmenin dar zamana değil geniş zamana yayılması gereklidir. Bunun içinde tekrar aralıklarının ne zaman yapılacağını bilmek çok önemlidir çünkü biz öğrendiğimiz bilginin %80’nine yakınını ilk 24 saat içerisinde kaybetmekteyiz dolasıyla tekrarı 1 hafta sonraya bırakmak ders çalışma tekniğinde yanlış bir strateji olacaktır. Aşağıdaki tekrar prensiplerinin en etkili yönü ilk tekrarlardan sonra unutulan bilgi miktarının düşmesidir.
Verimli Ders Çalışmada Tekrar Stratejileri
45 Dakikalık bir konu İçin tekrar aşamaları
10 Dakika sonra 10 dakika
1 gün sonra 5 dakika
1 hafta sonra 5 dakika
1 ay sonra 3 dakika
6 ay sonra 3 dakika