top of page

NLP ve Algılama

Güncelleme tarihi: 15 Ara 2022

Algılama: Dünyayı Nasıl Algılıyoruz ? Algılama Nedir ?


ALGILAMA VE ALGI FİLTRELERİ


Duyu, alıcı hücrelerin dış çevredeki fiziksel enerjileri yakalayarak sinirsel enerjiye çevirmesiyle oluşmaktadır. Bu sinirsel enerji, beyinde işlenmekte ve işlemin sonucunda bir algısal ürün ortaya çıkmaktadır. Bu işleme algılama (perceiving) ve ortaya çıkan ürüne de algı (perception) adı verilmektedir.

Algı, duyudan farklıdır. Algılama anında beyin; bireyin içinde bulunduğu durumdan beklentilerini, geçmiş yaşantılarını, diğer duyu organlarından gelen başka duyuları, toplumsal ve kültürel etkenleri hesaba katmaktadır. Gelen duyuları seçme, bazılarını ihmal etme, bazılarını kuvvetlendirme, arada olan boşlukları doldurma ve beklentilere göre anlam verme bu aşamada yapılmaktadır.

Duyu organlarının beyine ilettikleri duyular basittir, algılama ise geçmiş öğrenme ve deneyimlerin de işin içine girdiği son derece karmaşık bir süreçtir .


NLP’nin algı filtresi olarak kabul ettikleri:


1.Evrensel Modelleme (Meta Model) 2.Temsil Sistemleri 3.Değer ve İnançlar 4.İhtiyaçlar 5.Meta Programlardır.


Algı filtrelerinin düşünce, dil ve davranışlara olan etkisi şu şekilde meydana gelmektedir:


1.Dış dünyadan kişinin duyularına bilgiler, veriler gelir. Bunlar ses, görüntü, koku, tat ve dokunma biçiminde 5 duyuyla algılanılan verilerdir.

2.Bu bilgiler kişinin algı filtrelerinden geçer. Ancak buradan geçerken silinir, bozulur veya genellenir. (Meta Model)

3.Daha sonra iç filtrelere gelir. Burada değerler, inançlar, kriterler, araç değerleri dediğimiz paradigmalar, Meta programlar ve ihtiyaçlardan oluşan kişinin iç filtrelerinden geçer.

4.İç filtrelerden geçerken çağrıştırıcılar (anchors), altbiçemler (sub-modalites) ve stratejiler’le ilişki kurularak, Meta Model – Milton Model (Meta Model’in tersidir.) ilişkisine göre gerekirse derin yapı veya yüzey yapı arasında başkalaşım geçirir. Yani dil de başlı başına bir filtre olur.

5.Artık bir anlam kazanan bilgi baskın temsil sistemine göre kodlanır. Kişi görselse bu kodlama görüntüyle, işitselse sesle, dokunsalsa duyguyla yapılır. Beyin iç kodlama yaparken bilgiyi kategorize eder ve örneğin iyi anıları bir tarafa, kötüleri bir tarafa kodlar.

6.Kişi bu iç kodlamayı yaparken aynı zamanda nörolojik olarak sinir hücrelerinde kodladığı benzer bilgilere de ulaşır. Örneğin bir duruma ilişkin kodlamayı görüntüyle yapmışsa, görüntüden sese, oradan duyguya ulaşıp tüm anıyı hatırlayabilir.

7.İç yeniden temsil: Artık düşünce haline ulaşan bilgi, davranış haline dönüşmeden yine iç filtrelerden geçirilir.

8.Beyindeki tüm bu işlemlerden sonra dış dünyaya sözlü veya davranış olarak tepkide bulunulur. Tüm bu işlemler 1-2 saniyede gerçekleşir .

Kaynak: Tamer Dövücü, Türkiye’den NLP ve Sibernetik Uygulamaları, Beyaz Yayınları, İstanbul 1999, s.119.

 
 

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
ANLAYARAK HIZLI OKUMA

Anlayarak hızlı okuma ankara da ya da başka yerlerden arıyor olabilirsiniz, hızlı okuma sistemini, beyni, gözü ve duyularımızı temel alarak,

 
 
YAŞAM KOÇLUĞU EĞİTİMİ

Çözüm Odaklı Koçluğun Farkı Nedir ? Pozitif psikoloji temelli çözüm odaklı yaşam koçluğun en kritik farkı, neyi nasıl yapacağınız...

 
 
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

Ders Çalışma Tekniğinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz ? Ders çalışma istiyorsunuz ama canınız sıkılıyor sonra bildiklerinizi çabucak...

 
 

ERDEM TAŞKINSU
 

Kendini Güncelle markasının kurucusu olan Erdem Taşkınsu, İstanbul Üniversitesi'nde Sosyoloji, Anadolu Üniversitesi'nde ise Sosyal Hizmetler Danışmanı bölümlerinden mezun olmuştur.
Atılım Üniversitesi’ndeki Aile Danışmanlığı programını başarıyla tamamlayan Erdem, önemli isimlere iş ve ilişki danışmanlığı yapmanın yanı sıra, geniş kitlelere yönelik öğretici konuşmalar düzenlemektedir. Atılım Üniversitesinde "Temel Koçluk ve  Mentorlük " dersleri vermiştir. 

YouTube/@erdemtaskinsu kanalındaki videoları 43 milyondan fazla izlenmiş olup, Milliyet gazetesinde ilişkiler ve kişisel gelişim üzerine yazıları yayımlanmaktadır.

ERDEM HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ 
 

Ofis :

0 505 260 95 96

Takip

  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok
  • LinkedIn
  • X

Email 

bottom of page