Yaşam Koçluğu Nedir ?

Yaşam Koçluğu Nedir ?

Yaşam koçluğu, bireylerin daha başarılı sonuçlar alabilmesi için sahip oldukları içsel gücün ve kaynakların yaşam koçu aracılığı ile keşfedilmesini sağlayarak, kişinin amaçlarına içsel gücünü ve kaynaklarını odaklamaktır. Yaşamın içinde bazen hepimiz dengemizi kaybedebiliriz, olaylar sanki üzerimize gelmeye başlar, belki güçsüz, başarısız hissedebiliriz, belki biraz daha cesur olmaya ihtiyacımız olabilir, hangi yöne gideceğimizi şaşırabiliriz, kendimizi keşfetmek isteyebiliriz, işte yaşam koçluğu süreci, yaşam koçunun önderliğinde zihinsel farkındalığımızı açarak, kişisel kaynaklarımızı görmemize ve sahibi olduğumuz potansiyelimizi daha iyi kullanmamıza aracılık eder.

Yaşam Koçluğu nedir ? diye en özet tabiri yapacak olursak, şöyle bir koçluk formülü çıkartabiliriz ;
Temel olarak yaşam koçluğu bireyin mevcut durumundan, olmak istediği noktaya ilerlerken, yaşam koçu ile birlikte yapılan bir yolculuktur. Koçluk sisteminin temelde amacı kişinin verimini ve performansını arttırmaktadır, dolayısıyla psikologluk ya da psikiyatriden farklıdır, ama yaşam koçunun psikoloji ve sosyoloji eğitimi alması gerekir. Bizim yaptığımız ise yaşam koçluğuna ilave olarak bilinç ve bilinçaltı çalışmalarını da işin işine katan bilinçaltı koçluktur, bilinçaltı koçluk klasik yaşam koçluğu formatından farklıdır, en büyük farklı bir seans süremiz 6 saattir, çünkü biz bilinçaltında çalışma yapar, bilinçli zihni kullanmayı öğretiriz, bu anlamda bilinçaltı koçluğu linkinin üzerine tıklayarak bu konudaki farkları ve etki gücünü öğrenebilirsiniz..

O zaman aklınıza şöyle bir soru gelebilir, koçluk için gerçekten gereken kriterlerle nelerdir ? Örneğin yaşam koçunuzun bilgi birikimi ve deneyimleri nasıl olmalıdır ? Bu konuları merak ediyorsanız yaşam koçunuzu nasıl seçerseniz ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Sonuç olarak, yaşam koçluğu kişinin performansını arttırarak, belirlenen hedeflerde en iyi sonuçların alabilmesi için yapılan çalışmaların tümünü kapsayan bir hizmettir. Koçluk çalışmaları ile danışanın yaşamında istediği yönde fark yaratmak amaçlanır, bunu da sahip olduğu öz potansiyelini ortaya çıkartarak gerçekleştirir. Böylece danışanın özel hayatında, iş yaşamında, sosyal hayatında ya da öğrencilik yaşamında fark yaratılarak kişiyi hedeflerine ulaşmasında yardımcı olur.

Yaşam Koçluğu Nasıl Başladı ?

Koçluk, Fransızca ‘‘coach’’ kökenli eski bir kelimeden gelmektedir ve kelime anlamı insanları bir yerden diğerine taşıyan araç yada araba olarak geçmektedir. Günümüze en yakın anlamı ise 1840’lı yıllarda Oxford Üniversitesi öğrencilerini sınava hazırlayan özel öğretmenler için kullanılmaya başlandı.

Koçluğun modern bir anlam ile çerçevelendiği yıllar 1889 ve sonrasıdır. Bu yıllardan itibaren, sporcuları yetiştiren kişilere koç deniyordu. Sanırım bu yazıyı okurken filimlerden de koçluk hakkında zihninizde çağrışımlar yapmaya başlamış olabilir. Ardından 1985 yılında Dr. Dick Borough tarafından kendi liderlik tarzını tanımlamak için kullandı. 1988 yılında “Sigmunt Freud “ “Henry Ford” makalelerinde koçluğu tanım olarak kullanmışlardır. Yurt dışında bir çok koçluk okulu kurulmayı, başladı, tabi ülkemizde de artık bir dönem kişisel gelişim uzmanlığında olduğu gibi herkes yaşam koçu olmaya başladı, herkesin yaşam koçluğu yapmasında problem yok ama o kadar basit 3-4 günlük workshoplar alarak insanların yaşamlarına müdahale etmeye başlandın ki, alınan başarısız sonuçlar kişileri koçluğu karşı kişisel gelişimde olduğu gibi tepki duymasına neden oldu, her mesleğin iyisi kötüsü vardır, sürçünün gerçekten usta olmaması gidilecek yolu kötü yapmaz, koçluğun açtığı gelişim yolu güzel bir yoldur, peki o zaman yaşam koçunuzu nasıl seçersiniz ? başlıklı yazımız size bu konuda kılavuz olacaktır.

Birey görüşme deneyiminizi buraya yazabilirsiniz..

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.